Aermie yusoff

Aermie yusoff

Friday, July 14, 2017

Motivation to me

Bila kau facing failures, dia bukan failures sebenarnya tp maybe it didnt work out.. tahu apa failures sebenarnya? When u quit... Thats a failure..

So, bila ada org yg cakap kau facing failures.. bgtau diri kau yg kau tgh trying dan kat luar siap ada org xpernah n not even try.. Luck does not favors lazy people..

Kalau kau pernah dijatuhkan or dihina orang, mesti akan ada mana kau kena hina, record that insult in your heart n stiap kali org cakap kau gemuk, kau xbagus, kau xboleh buat, record that insult and u get WHY to be successfull. So u get the reason why to do it.. think about that insult, org yg hina kau, yg hina kau akan gagal, kau akan tewas.. look in 5 years, u will be working under me.. 

The pain u go through is temporary, but if u quit it last forever.

Jgn pernah kau duduk n stay at comfort zone.. Never! 
Bayangkan ada air di dalam sebuah botol n dia dlm keadaan room temperature.. Dia dlm keadaan selesa.. so apa yg akan jadi dekat air tu? Nothing happening dekat air tu..

Tapi mcm mana kalau air tu di boiledkan to 100degree? 
Air yg sama akan musnahkan n bunuh bacteria2 yg ada dlm air tu.. so bila kau duduk dalam comfort zone kau xkan belajar n never get anywhere.. so kau kena boiledkan n mcm mana kau nak boiledkan?
From that insult.. dari hinaan yg kau dapat..bila seseorg tu hina kau, just take why n jgn melawan pun.. n bila kau reach boiling point, kau ada power untuk balas kritikan yg kau dpt.. tapi kau kena reach that boiling point..

Success never come in comfort zone.. so siang malam kau kena put all the hardwork




Belajar atau Bekerja??

Antara Belajar dan Bekerja?? 

Entri ni aku buat sbb ada request suruh aku bt pasal tajuk ni.. maybe dia dilemma sbb skrg dia tgh extent blajar n tgh bkerja.. benda ni mmg sometimes akan bg dilemma untuk individu sbb dia akan pk byk msalah bila belajar contohnya mcm xcukup duit untuk belajar, life spending time blaja tggi sgt which is kau nak kena spend duit kau mostly untuk beli buku, fotostat note, beli pen bagai yg dakwat cepat habis xsmpai smggu guna n yg suka hilang.. tambah pula kalu duduk umah sewa lagi la berbulan nk kena bayar plus transpot lagi nk nek bus ke atau if ada moto or keta nk kena pk duit minyak pula.. 

Bagi aku benda ni normal untuk semua student sbb kau akan face benda ni once masuk alam universiti.. cuma beza dia sama ada kau masuk swasta atau awam.. kalu awam myb expenses dia xbyk sgt mcm swasta so that duit yg kau nk guna untuk byr yuran myb boleh cover lagi.. sbb yuran untuk certain University ni lain2.. tapi yg aku tahu as graduan UiTM.. yuran kitorang memang murah which is satu sem dlm RM 5++ cmtu ja.. so darab la dgn 6sem.. satu sem klau kau pnjam PTPTN kau akan dpt RM 2000 brsih after tolak yuran.. dgn 2k tu la kau akan smpan n spend untuk 4bulan tu.. tp ni untuk Uitm ja.. universiti lain aku xsure sgt yg tu..so walaupun UiTM ni salu sgt dikutuk sbb antara golongan bdk xpandai ni aku xkisah pun.. skeptikal pemikiran org mmg berbeza2.. xboleh nk hapuskan pn org2 pmikiran mcm ni unless fmly diorang yg masuk dlm uitm..  Selain tu, bila kau belajar byk bnda kau nk consider mcm rumah sewa kalau kau xdpt kolej.. haa masa ni hbs laa for sure every month akan dh fixed untuk kau byr umah sewa bebulan..

Tapi yg bestnya time belajar ni haa....

Aku plg suka belajar sbb aku suka belajar bnda or ilmu baru which is aku rasa aku zero pasal subjek tu then bila ada subjek tu kau rasa mcm wahhh....oooo mcm tu....amazingnyaa...xsangka aku....susah rupanya... 

Benda ni akan wujud dln pkiran kau bila kau belajar bnda baru.. bnda ni xkan dtg kalu kau duduk satu tmpt n xbelajar apa n bt bnda yg sama stiap hari.. plus bila belajar ni akan ada peluang untuk kita g buat assignment ke mana2 tmpt etc restoran, fast food, cafe or mana2 industry la.. which is bnda ni bukan senang kita nak enter diorang punya establishment n interview bos diorang semua kalau kau xda purpose n surat sah untuk buat kajian.. so ni laa antara peluang untuk student grab cabaran as a student untuk interview n tnya bos tmpt diorang bt kajian tu mcm mana diorg boleh wujudkan, bertahan, cara diorang managed pekerja n cost semua, apa cabaran yg diorang plg susah nk hadap.. so time tu la untuk kita tnya semua n in same time kita ble jdikan bnda tu as knowledge untuk kita grab in long term dari stakat just untuk habiskan assignment.. 

Kalu bekerja mcm mana pula?

Hmm.. belajar atau bkerja ni bg aku terpulang pada individu.. kalau kau rasa kau nk belajar tp kau xboleh nk go on n xminat.. better kau kerja.. tp jgn pula kau kerja xnak belajar pun xnak..tu mmg pemalas n kau mmg nak alami zaman disaster kau la.. jgn jadi individu yg worthless untuk diri sendiri sbb org lain xkisah pun kau sbnrnya..sbb zaman skrg masing2 kejar cita2 masing.. yg ada mungkin simpati or bad words dari masyrkat..

Untuk budak2 lepasan SPM or yg nk smbung degree ke yg rasa nk smbung belajar or bekerja.. pkir la betul2 n pilih course yg betul kau rasa kau boleh bawa n minat.. aku pernah ada sorang kawan yg sambung ambil diploma tapi dah sem keberapa n then dia berhenti sebab xboleh bawak course yg dia ambil tu n sbb dia nk bkerja.. bg aku bnda ni sgt lah rugi sbb kau dh tinggal berapa sem ja lagi.. mmg belajar susah.. mana yg belajar senang.. even kau masuk alam pekerjaan pun kau akan rasa susah memula tu.. kalau dlm diri kau ada perasaan nk berhenti belajar tu please lupakan.. ingatlah parents kita yg support kita htr kita ke Universiti untuk smbung belajar.. ingt balik susah parent kita masa tu n knpa kita nk lukakan hati diorg sbb kita rasa kita give up? Dont ever give up once kau dh try...kalau kau jatuh even kau extend or repeat paper skali pun kau kena kuatkan hati n perasaan kau untuk teruskan n dptkan segulung sijil, dip or so what eva lah.. kau dh susah pun kau dh lepas stage 1 tp nk go to next stage kau tersadung kau nk give up..

Aku pernah alami kena repeat paper untuk sem3 which is masa tu aku tgh ongoing practical untuk sem4 dkt Langkawi.. aku buka2 result online uitm aku tulis subjek English aku c.. which is aku kena repeat paper tu masa sem4 ni.. Ya Allah aku masa tu sgt2 tkejut n sedih sgt mcm na aku boleh failed kertas tu.. aku terus masa tu call bdk2 kelas aku yg salu ponteng or yg byk masalah.. guessed what diorg semua lulus tp aku sorg ja bdk dlm kelas aku yg failed... aku sgtt rasa xpuas hti masa tu n aku xtau kenapa bnda ni ble jadi kat aku..yaaa aku tau sbb lecturer laki cina yg ngajar aku tu mmg xpuas hti dgn aku gara2 aku bt essay yg merepek n memain..tp xkn sbb tu kot? N mmg dia bg aku failed... so pagi tu juga aku call PA aku semua mntak no fon lcturer nk tnya knpa dia failed kan aku.. tp semua lecturer xda no dia since dia lect fac lain.. so masa tu aku berserah ja n call parent aku suruh pergi uitm untuk recheck balik paper aku tu since aku xble nk pergi sendiri sbb ada lgkawi.. n alhamdulillah bila recheck kena bayo Rm 50 n aku lulus.. masa tu mmg aku rasa down gila tp selagi ble cuba aku try untuk cari cara supaya aku xrepeat paper tu.. n sekarang ni aku rasa nak sgt sambung Master.. n aku dh search pun pasal requirement dia semua which is aku nk ambil by coursework ja n fulltime.. tp masalah dia skrg aku dh terlambat nk mntak sbb kawan2 aku yg lain semua dh hbs 1sem dh pun amik master.. serius seronok bila tgk diorang smbung master n aku jeles sgt.. nth sbb aku memang suka sgt belajar bnda baru.. tambah kalu pasal history of something atau how it creates n so on semua yg relate dgn bnda tu which is something new untuk kau.. myb nanti aku smbung or try apply lain.. nth lah aku akan cuba nanti..

Okayy kembali kepada bekerja tadi... kalu kau rasa kau minat bekerja kau kerja la.. tapi kena ingt kalu kau kerja without ada education mmg starting gaji basic kau rendah.. myb RM 1k ke 1.2k... bgantung la pada keja yg kau mintak.. kalau nk gaji lebih kau konfim kena buat OT..ble la cecah 2k ke or lebih..n bila kau keja lama kat company tu myb lelama kau akan nek pgkat mana tahu.. dia beza dgn org yg ada education bila kau keluar mmg gaji kau akan tggi sedikit.. tp normal la sbb kau kena byr PT semua kan.. so dia mcm padan la kau dpt byk tu tp kau kna byr PT.. tapi xyah isau at least kau ad knowledge n education kau boleh trus dpt position yg myb sedikit tggi contoh mcm hbs kau blajar ble mntak mgt trainee, supervisor, Qa, Qc.. cuma senang or x ja kau nk dpt keja tu.. tp semua bgantung pada rezeki.. 

Tapi ada juga yg dia berjaya dgn SPM ja.. mcm mana? Semua sbb kemahuan diri n kesungguhan diri sdri sbb brani mncuba.. which is aku knal sorang laki ni which is skrg ni pun aku salu contact dia untuk tnya memacam bnda.. dulu dia dari sorang Commis 1 sampai la skrg dia jadi head chef.. umur baru 29 n gaji almost 8k sebulan.. apa yg dia buat aku tgk dia cari pengalaman dari satu tmpt ke satu tmpt which is then dia compilekan pgalaman tu untuk jadi yg dia skrg ni.. brani mencuba n kau xsentiasa berada dlm comfort zone.. bila kau dh senang dgn tmpt kau n kau xnk keluar dr comfort zine means kau xkn kemana n kau just expose dgn bnda yg sama.. kau boleh pilih untuk bekerja kalau seorang yg macam ni..

So conclusion dia....

Bagi aku, belajar or bekerja ni both ada advantage n disadvantage dia... n both ada barriers memasing.. bergantung pada individu kalau dia pilih belajar dia akan bg full commitment untuk kelas everyday, asignment yg berlambak2, stay up memalam n bt study group, xtidur malam tp at the end kau akan rasa puas sbb kau ada ilmu n kau dpt belajar apa yg kau xpernah tahu pun.. satu benda aku nk bgtahu yg pemikiran org belajar dgn x belajar memang berbeza.. aku bukan nk rendahkan sesapa cuma aku nk bgtahu tu kelebihan kalau kau belajar.. Tapi belajar memang bosan la sbb hari2 kena bgn g kelas... then ada asgment n presentation which is masa tido kau mmg xckup then nk kena study bnda2 tu..nk mghadap lecturer yg kadang tu bengis or scary nk mati..nak hadap aktviti koko mana kau kena berkawad petang2.. haa kau ingt sekolah ja ada kawad2 ni.. masuk u pun ada kokk tau.. conth mcm public speaking semua tu..

N kalau kau bekerja yes kau akan seronok sbb gaji masuk setiap bulan n kau xyh pk apa pun.. xyh pk asgment apa xyh pk nk tido lambat.. sbb bila kau keja kau.m just penat time keja n balik kau ble trus tido or melepak shoping memana.. mmg heaven la kan.. tapi dari side negatif dia.. mmg kau kerja tp smpai bila kau nk stay dpt gaji byk tu if said company yg kau kerja tu xjaga kebajikan pekerja lgsg? Which is kenaikan gaji every year or xda any increment langsung? Smpai bila kau nk fixed dgn gaji yg kau dpt? Pernah x terpikir in 5years nanti? If said kau kahwin or ada emergncy apa2? Ckup x gaji yg basic kau dpt tu nanti? Tapi lain la kalu kau brani cbar diri kau lompat dari satu tmpt ke satu tmpt untuk gain experience so that dgn experience yg kau ada tu kau boleh guna untk demand gaji kau..yg penting kau sguh2 dgn kerja yg kau buat..

Please feel n hear from your heart,
Anything u want is possible,
All u can do is plant the seed in the ground,
Water it and believe it,
That what is allow u to be in ur position right now.

Dan last from me...

Believe in ur direction and do it,
Spend less time talking about it and more time trying to perfect it and achieve it,
Position urself to succedd.





Friday, June 9, 2017

Kerja untuk budak Kulinari or Foodservice after grad?

Kulinari n foodservice ni adalah kos yg aku ambil time dip and degree.. n skrg aku dh stahun grad n dh bekerja pun.. mmmm bg aku kos ni gaji untuk permulaan kerja xleh expect byk sbb bukan kos ni yg menawarkan gaji rendah.. tp the industry itself yg offer gaji rate dia sama semua myb disebabkan oleh terlampau byknya food industri kat Malaysia ni..mmg xdpt dinafikan terlalu byk smpai kau boleh cari merata2... plus faktor dia untuk enter dlm food industry ni xterlalu demand untuk qualification which even spm pun boleh mintak n then dpt training on that time kau enter company diorang.. sbb tu gaji dlm bidang food n hotel ni xbrapa tinggi bg fresh grad.. aku xnak kata bidang ni gaji rendah.. x... boleh dpt gaji tinggi sbenarnya if kau betul2 usaha n ada passion dlm industry ni.. sbb insdustry hospitality ni if kau nk cepat naik kau kena lompat dari satu company ke satu company.. kau xleh stay compny tu untuk jgka msa yg panjang if kau nk naik cepat n dpt byk pgalaman..

Untuk budak2 kulinari n foodservice yg belum habis belajar or baru nk apply smbung study ke actually byk bidang kerja dia yg kau boleh cuba n msuk..

Contoh dia:
1. Fastfood industry ( aku akan elakkan masuk )
2. Food industry etc Manhattan, Tony Romas, Starbuck ( Should try to gain experience) plus gaji boleh starting 2k untuk mgt trainee
3. Halal Industry ( More to halal requirement n food halal status etc mcm HDC n Halal Exec mana2 food manufacturing)
4. Quality Control ( Mcm byk melibatkan Haccp untuk makesure food yg di proses tu xterdedah dgn segala hazard )
5. Airlines Industry ( Kerja as Customer Service pun boleh sbb kau ada belajar pasal CS time blaja)
6. Catering Airlines ( Brahims Airlines Catering)
7. Hotel Industry ( Ramai grad akan masuk dlm bidang ni n masuk kitchen, waiter, front office, business development, sales n marketing n HR ) Gaji certain tempat akan masyuk kot.. lama2 kau kerja akan bertambah plus service point yg korang dpt.. kawan aku skrg umur 29 tahun gaji dh 8k sebulan.. heaven gilaa..
8. Kedutaan Malaysia dekat mana2 negara ( Mesti korang ada yg xtau kan dekat kedutaan Malaysia every negara ada kitchen n chef dia sendiri.. so korang kalu nk try kerja luar negara boleh la sbb bnda ni ada qualification kau boleh dpt ) bergantung pada rezeki juga..
9. Theme park contoh mcm Sunway Lagoon n Lego Land ( Boleh juga korang mintak kerja dkt sini sbb diorang pun provide Food n Beverage dkt theme park diorang)
10. Hospital ( Hospital kat malaysia skrg byk pkai outsource so boleh ja nak masuk kerja dlm ni as diet aide or catering officer )
11. Buka bisnes sendiri haaaaa baru mencabar... pun boleh kalau korang berani n snggup take risk..
12. Cinema ( panggung wayang pun ada nahhhh fnb diorang) gaji pun masyukkk kena pndai pilih la

So semua ni antara list yg aku simplify scara average la yg bdk foodservice n culinary salu mintak...myb ada lagi yg lain..

Bagi budak2 lepasan SPM yg rasa nk sambung study dlm bidang kulinari ni korang ble cuba sebenarnya.. cuma apa yg aku ble katakan once maduk dlm industri ni jgn expect gaji tinggi sbb industry ni terlalu besar di Malaysia.. so turnover rate sgt lah tggi n that why gaji xbrapa byk.. unless kalau kau brani n jump from one company to other company... so thats time

Diploma Seni Kulinari.. best ke?

Untuk sesapa yg nak masuk U n sambung study dalam bidang Seni Kulinari ni boleh laa try refer entry ni.. just sharing apa yg aku blaja tine aku amik kos ni..

First aku intro pasal kos ni secara simple... which is seni kulinari dekat UiTM ni untuk diploma akan ada 6 semester and setiap semester kau akan belajar different subjek.. kira satu sem ni time aku study dlu tahun 2010-2013 every sem akan ada 7-8 subjek every semester.. dia bukan makna kau amik seni kulinari ni mean kau masak ja fir the whole sem tu.. x sayang.. tp itu la yg ramai org anggap kalu kau amik kos ni kau akan masak ja.. n kalau nak tahu 1 sem tu kau masuk kitchen 1hari ja seminggu.. hari lain kau akan belajar subjek lain etc mcm food hyyiene, food science, management, retailing, english learning course, retailing, menu, foodservice, law... memang kau amik kulinari tp dlm kulinari kau kena tahu basic2 benda ni so that kau bljar bnda tu every sem.. hee tp tu la mmg stress juga la kan sbb byk sgt subjek kau kena hadap dgn asignment belambak2..

Kenapa kena ada subjek law food hygiene or marketing semua tu?

Sebab kita akan bekerja dalam hospitality industry yg mana kita bekerja dlm sektor yg menyediakan service kepada public xkisah la dari segi pemakanan, hotel, aviation, hospital.. so bila bekerja dlm bidang ni wajib kita kena tahu pasal basic dia apa yg boleh apa yg xboleh.. n plus kalu bidang pemakanan ni wajib tahu pasal food safety n hygiene.. sebab tu ada subjek food safety n food science.. so bila belajar kita tahu brapa suhu sepatutnya untuk hot n cold food.. suhu chiller n freezer... n suhu danger zone n bapa lama makanan yg dimasak boleh tahan.. kita xleh simply masak ja tanpa ada knowledge yg betul.. boleh ja mcm makcik2 yg jual makanan kat luar mmg diorg ble masak tp cuba tanya diorang suhu2 semua.. pasal food safety.. mostly byk yg xtahu.. so sbb tu ada nya subjek seni kulinari, food service ni diadakan.. untuk educate org untuk belajar dlm kos ni yg tahu basic memasak n basic food safety n knowledge..

Untuk subjek law ada waktu last sem which is sem5... sem 4 n sem6 akan pergi praktikal dkt hotel industry..

Subjek yg aku plg suka skali tp agak stress laaa bila nk kena mghafal case case n akta dia...untuk subjek ni bg aku dia xbyk relate sgt dgn course kulinari ni tp myb untuk expose student dgn basic law dkt malaysia ni.. so that kau tahu sikit2 kenapa benda ni jadi n benda ni yg sesimple boleh pun boleh dijadikan kes mahkamah yg samannya berjuta2.. supaya kita alert dgn kebarangkalian yg terjadi contoh mcm tersilap food yg myebabkan allergic reaction kat customer n slh kita.. mmg kita boleh disaman..

Kitchen Class!!

Waktu kitchen class setiap sem akan ada kitchen...

Sem 1 : Basic Cooking Skills
Sem 2 : Basic Cooking Skills 2 n Fundamentals of Baking
Sem 3 : Asian n Commercial Class
Sem 4 : Practical
Sem 5 : aku xingat tapi kelas buat dough yg ala 3d tu
Sem 6 : Practical

So kitchen akan ada yg ni ja... seminggu skali ja k kitchen kau masuk bukan setiap hari... tp yg bestnya kitchen ni of kos sbb dpt makan free n makan apa yg kau masak... siap boleh tapau lagi bawak balik.. so kalu sapa2 yg hebat tu boleh la masuk competition.. byk competition ada, brani xbrani ja..

Untuk practical pula, ada 2sem so kita ble pilih nk practical kat mana pun.. tapi aku suggest pergi la hotel yg xramai sgt guest or pilih resort yg private untuk first practical so that kau ble blajar byk waktu practical tu.. n yg penting kita dpt belajar n pegang kuali.. tu yg penting...tapi dpt pegang kuali time dkt hotel mmg nikmat gila n best sgt sbb dpt masak untuk guest n serve dkt diorang..sapa yg amik kos ni pilih la tmpt praktikal korang bebaik.. salah pilih tempat akan buat kita menyesal n kecewa sbb xdpt peluang untuk blaja.. sbb stgh hotel just perlukan trainee untuk bantu depa dr segi potong sayur, setup n clear breakfast ja.. so at the end dr first smpai hbs praktikal kau xbelajar apa...benda ni la yg salu terjadi kat bdk

Friday, June 2, 2017

Hantar Surat Resign

Hari ni 2 Jun 2017, aku htr surat resign dekat bos aku En Anuar Ahmad.. Ya Allah sedihnya hati masa ni sbb aku terpaksa hantar surat resign untuk jawatan kerja yg aku nak sgt.. mungkin xda rezeki untuk aku teruskan dgn kerja ni maybe, even kalau aku teruskan aku xhepi.. aku xhepi sbb gaji yg aku mntak agak demand bg aku walaupun aku rasa yg tu average untuk bdk degree.. plus kebetulan aku bdk baru yg zero knowledge dlm hospital..so sbb ni la aku terpaksa resign.. n aku terpaksa lepaskan peluang yg aku nk sgt n dh dpt pun.. even setengah org kata benda ni kecil ja tp aku xboleh.. Aku xnak lama2 benda ni jd isu yg akan dibangkitkan in long term which is sapa pun xtau kan?

So mgkin dgn resign adlah cara terbaik untuk aku bt masa skrg which aku dh xboleh menyesal dgn tindakan aku.. memang kalu aku resign pun, aku still ada bisness mee udang tok mama.. tapi aku sggup tinggal mee udang tok mama untuk org lain jaga semata2 nk bekerja dlm hospital untuk jawatan yg aku nk sgt cuba dari dulu lagi.. tp the end aku nk terus mencuba n cuba tp xboleh sbb jiwa aku dh xda kat sini bila kerja.. mana aku salu pikir yg aku ni kerja sini n demand gaji tetinggi tp zero..  .tp aku still positifkan diri sbb semua org yg baru masuk company baru mmg akan zero or atleast semizero.. kena take time untuk hadap n hadam environment baru kat sana.. tp aku dh try n keep mencuba n aku dh nk selesa pun dekat sini tapi hati aku xboleh.. HATI...aku xtau kenapa hati aku sedih kerja sini..mgkin sebab gaji yg aku demand which is aku xsangka yg aku mntk 2k tu tinggi.. sungguh benda ni bt aku give up n lemah n sedih pikir smpai terpaksa bt keputusan berhenti... sampai aku sedih sgt n menangis dekat Kak Farhana Catering Officer yg dh lama kerja sini.. aku terpaksa luah apa yg aku rasa supaya dia x slh fhm dgn keputusan aku ni.. aku harap dia fhm n xslah kan aku.. semoga ilmu yg diajarkan kat aku dihalalkan n semoga kak farhana, seri anis, kak farah (chombi) terus sukses dalam kerjaya masing2..

Ada 7hari lagi or mgkin lebih aku akan berhenti keja kat sini... sedihnyaaa xdapat sambut raya dekat sini...xdapat nak bg long term commitment kat sini.. serius even skrg pun ada offer jwatan Catering Officer dkt PPUM which is iv under kawan batch n kawan baik aku ja Linda.. tapi tu lah jauh sgt n luar dari Penang.. so maybe aku akan lupakan ja jawatan CO ni dalam hidup aku.. aku dh mls nk pikir.. semakin aku kejar peluang yg aku nak semakin susah aku nk hadap.. memang boleh aku nk ignore ja, tapi hati aku xkuat n keep overthinking yg bt aku jadi stress...

Hope that decision yg aku buat ni x melukakan atau menyakitkan hati semua org.. sungguh jauh dlm hati aku xda niat pun nk berhenti or kecewakan sesiapa especially bos aku En Anuar Ahmad.. Aku rasa bersalah sgt dgn dia.. untuk kak Azira Haccp Coordinator, mohon maaf kalau kak zira dh buat pilihan yg salah dgn recruit saya as CO baru.. benda ni luar dugaan.. even saya sendiri sedih terpaksa lepas peluang yg kak zira bg kat saya.. bukan xnak buktikan, memang nk buktikan tapi saya rasa xlayak n xhepi sebab gaji.. the main reason sy berhenti.. pasal En Burn tu sy dh lupakan pun.. biar la nk pandang hina pun aku xda kelayakan apa.. tapi ingat semua orang bermula dari bawah n dari zero..  dari situ kita nk belajar n belajar n ada kat atas..

Terima Kasih untuk peluang yg aku dapat ni kepada warga Segi Seri Sdn Bhd.. insyaAllah aku akan terus bagi full commitment as long aku masih bekerja kat sini.. even aku nk resign pun, hari yg terakhir myb akan jd hari yg sedih untuk aku..  seriuosly sgt sedih...

Aku akan cuba cari peluang yg lain.. n ni adalah pengajaran untuk aku supaya confirmkan salary dulu before masuk kerja for first day..


Friday, May 26, 2017

Missed interview di Sodexo as Catering Supervisor

Hari ni sepatutnya aku kena g interview kat Kilang Robert Bosch untuk Sodexo.. Tapi sekarang aku tgh kerja dgn Segi seri.. Baru seminggu lebih, kebetulan pula baru sminggu keja Diorg call suruh g interbiu hari jumaat(hari ni).. so aku pula keja pagi so memang aku x pergi la kita... tapi mmg nk pergi tidak sebab nk try interbiu.. kalu dpt myb aku tolak kot.. sbb skrg pun aku tgh pening dgn kerja aku skrg ni which is in dilemma nk benti keja atau x.. dh htr surat benti tapi tu la bos xterima n suruh pikir balik.. so dh balik pikir balik nk benti juga sbenarnya tp bygkan la xkan nk jumpa bos lagi bgtau sy mmg nk benti.. so aku just teruskan ja la kerja ni.. best kerja ni tapi biasa la semntra nk sesuai dgn tmpat baru kan.. tapi memang aku stressss ya amat pk mcm na nk benti.. sampai aku jd depresses pk benda ni... so skrg aku tgh bekerja mcm biasa n aku tgh try belajar job scope aku ni n buang perasaan nk benti keja tu...


Thursday, May 4, 2017

Interview Di HPP

Assalamualaikum semua.... hari ni aku nk update yg aku g interview dekat Hospital Pulau Pinang under Jabatan Dietetik dan Sajian untuk jawatan Catering Officer.. xla jauh sgt sgn rumah aku.. dalam 30 min if xjammed lah.. 

So aku memang laa prepare semua untuk interview tu.. dari segala Food safety, menu planning, GMP n HaCCP.. aku interbiu pukul 2 dkt dapur utama hpp.. smpai ja sana aku terus masuk n call interviewer aku ni yg aku dh smpai n nk pergi mana since aku tnya guard kat situ dia suh aku masuk ja.. xmembantu langsung guard ni... 


So dah smpai sana aku isi borang semua, n hbs tu diorg cita job skop c.o ni.. n xbyk tanya sgt...aku pn ehh diorg ni xnk tanya apa2 ke kat aku.. myb sbb OM dia xda kot.. nth laa...interview dia just gegitu ja n byk diorg suh aku tanya apa yg aku nk tnya which is aku pn blur masa tu..xbyk sgt aku tnya.. so dapat ke x kerja ni aku berserah pada rezeki.. kalau ada rezeki aku Alhamdulillah.. kalu xda aku teruskan kerja aku skrg ni..