Aermie yusoff

Aermie yusoff

Friday, June 9, 2017

Kerja untuk budak Kulinari or Foodservice after grad?

Kulinari n foodservice ni adalah kos yg aku ambil time dip and degree.. n skrg aku dh stahun grad n dh bekerja pun.. mmmm bg aku kos ni gaji untuk permulaan kerja xleh expect byk sbb bukan kos ni yg menawarkan gaji rendah.. tp the industry itself yg offer gaji rate dia sama semua myb disebabkan oleh terlampau byknya food industri kat Malaysia ni..mmg xdpt dinafikan terlalu byk smpai kau boleh cari merata2... plus faktor dia untuk enter dlm food industry ni xterlalu demand untuk qualification which even spm pun boleh mintak n then dpt training on that time kau enter company diorang.. sbb tu gaji dlm bidang food n hotel ni xbrapa tinggi bg fresh grad.. aku xnak kata bidang ni gaji rendah.. x... boleh dpt gaji tinggi sbenarnya if kau betul2 usaha n ada passion dlm industry ni.. sbb insdustry hospitality ni if kau nk cepat naik kau kena lompat dari satu company ke satu company.. kau xleh stay compny tu untuk jgka msa yg panjang if kau nk naik cepat n dpt byk pgalaman..

Untuk budak2 kulinari n foodservice yg belum habis belajar or baru nk apply smbung study ke actually byk bidang kerja dia yg kau boleh cuba n msuk..

Contoh dia:
1. Fastfood industry ( aku akan elakkan masuk )
2. Food industry etc Manhattan, Tony Romas, Starbuck ( Should try to gain experience) plus gaji boleh starting 2k untuk mgt trainee
3. Halal Industry ( More to halal requirement n food halal status etc mcm HDC n Halal Exec mana2 food manufacturing)
4. Quality Control ( Mcm byk melibatkan Haccp untuk makesure food yg di proses tu xterdedah dgn segala hazard )
5. Airlines Industry ( Kerja as Customer Service pun boleh sbb kau ada belajar pasal CS time blaja)
6. Catering Airlines ( Brahims Airlines Catering)
7. Hotel Industry ( Ramai grad akan masuk dlm bidang ni n masuk kitchen, waiter, front office, business development, sales n marketing n HR ) Gaji certain tempat akan masyuk kot.. lama2 kau kerja akan bertambah plus service point yg korang dpt.. kawan aku skrg umur 29 tahun gaji dh 8k sebulan.. heaven gilaa..
8. Kedutaan Malaysia dekat mana2 negara ( Mesti korang ada yg xtau kan dekat kedutaan Malaysia every negara ada kitchen n chef dia sendiri.. so korang kalu nk try kerja luar negara boleh la sbb bnda ni ada qualification kau boleh dpt ) bergantung pada rezeki juga..
9. Theme park contoh mcm Sunway Lagoon n Lego Land ( Boleh juga korang mintak kerja dkt sini sbb diorang pun provide Food n Beverage dkt theme park diorang)
10. Hospital ( Hospital kat malaysia skrg byk pkai outsource so boleh ja nak masuk kerja dlm ni as diet aide or catering officer )
11. Buka bisnes sendiri haaaaa baru mencabar... pun boleh kalau korang berani n snggup take risk..
12. Cinema ( panggung wayang pun ada nahhhh fnb diorang) gaji pun masyukkk kena pndai pilih la

So semua ni antara list yg aku simplify scara average la yg bdk foodservice n culinary salu mintak...myb ada lagi yg lain..

Bagi budak2 lepasan SPM yg rasa nk sambung study dlm bidang kulinari ni korang ble cuba sebenarnya.. cuma apa yg aku ble katakan once maduk dlm industri ni jgn expect gaji tinggi sbb industry ni terlalu besar di Malaysia.. so turnover rate sgt lah tggi n that why gaji xbrapa byk.. unless kalau kau brani n jump from one company to other company... so thats time

Diploma Seni Kulinari.. best ke?

Untuk sesapa yg nak masuk U n sambung study dalam bidang Seni Kulinari ni boleh laa try refer entry ni.. just sharing apa yg aku blaja tine aku amik kos ni..

First aku intro pasal kos ni secara simple... which is seni kulinari dekat UiTM ni untuk diploma akan ada 6 semester and setiap semester kau akan belajar different subjek.. kira satu sem ni time aku study dlu tahun 2010-2013 every sem akan ada 7-8 subjek every semester.. dia bukan makna kau amik seni kulinari ni mean kau masak ja fir the whole sem tu.. x sayang.. tp itu la yg ramai org anggap kalu kau amik kos ni kau akan masak ja.. n kalau nak tahu 1 sem tu kau masuk kitchen 1hari ja seminggu.. hari lain kau akan belajar subjek lain etc mcm food hyyiene, food science, management, retailing, english learning course, retailing, menu, foodservice, law... memang kau amik kulinari tp dlm kulinari kau kena tahu basic2 benda ni so that kau bljar bnda tu every sem.. hee tp tu la mmg stress juga la kan sbb byk sgt subjek kau kena hadap dgn asignment belambak2..

Kenapa kena ada subjek law food hygiene or marketing semua tu?

Sebab kita akan bekerja dalam hospitality industry yg mana kita bekerja dlm sektor yg menyediakan service kepada public xkisah la dari segi pemakanan, hotel, aviation, hospital.. so bila bekerja dlm bidang ni wajib kita kena tahu pasal basic dia apa yg boleh apa yg xboleh.. n plus kalu bidang pemakanan ni wajib tahu pasal food safety n hygiene.. sebab tu ada subjek food safety n food science.. so bila belajar kita tahu brapa suhu sepatutnya untuk hot n cold food.. suhu chiller n freezer... n suhu danger zone n bapa lama makanan yg dimasak boleh tahan.. kita xleh simply masak ja tanpa ada knowledge yg betul.. boleh ja mcm makcik2 yg jual makanan kat luar mmg diorg ble masak tp cuba tanya diorang suhu2 semua.. pasal food safety.. mostly byk yg xtahu.. so sbb tu ada nya subjek seni kulinari, food service ni diadakan.. untuk educate org untuk belajar dlm kos ni yg tahu basic memasak n basic food safety n knowledge..

Untuk subjek law ada waktu last sem which is sem5... sem 4 n sem6 akan pergi praktikal dkt hotel industry..

Subjek yg aku plg suka skali tp agak stress laaa bila nk kena mghafal case case n akta dia...untuk subjek ni bg aku dia xbyk relate sgt dgn course kulinari ni tp myb untuk expose student dgn basic law dkt malaysia ni.. so that kau tahu sikit2 kenapa benda ni jadi n benda ni yg sesimple boleh pun boleh dijadikan kes mahkamah yg samannya berjuta2.. supaya kita alert dgn kebarangkalian yg terjadi contoh mcm tersilap food yg myebabkan allergic reaction kat customer n slh kita.. mmg kita boleh disaman..

Kitchen Class!!

Waktu kitchen class setiap sem akan ada kitchen...

Sem 1 : Basic Cooking Skills
Sem 2 : Basic Cooking Skills 2 n Fundamentals of Baking
Sem 3 : Asian n Commercial Class
Sem 4 : Practical
Sem 5 : aku xingat tapi kelas buat dough yg ala 3d tu
Sem 6 : Practical

So kitchen akan ada yg ni ja... seminggu skali ja k kitchen kau masuk bukan setiap hari... tp yg bestnya kitchen ni of kos sbb dpt makan free n makan apa yg kau masak... siap boleh tapau lagi bawak balik.. so kalu sapa2 yg hebat tu boleh la masuk competition.. byk competition ada, brani xbrani ja..

Untuk practical pula, ada 2sem so kita ble pilih nk practical kat mana pun.. tapi aku suggest pergi la hotel yg xramai sgt guest or pilih resort yg private untuk first practical so that kau ble blajar byk waktu practical tu.. n yg penting kita dpt belajar n pegang kuali.. tu yg penting...tapi dpt pegang kuali time dkt hotel mmg nikmat gila n best sgt sbb dpt masak untuk guest n serve dkt diorang..sapa yg amik kos ni pilih la tmpt praktikal korang bebaik.. salah pilih tempat akan buat kita menyesal n kecewa sbb xdpt peluang untuk blaja.. sbb stgh hotel just perlukan trainee untuk bantu depa dr segi potong sayur, setup n clear breakfast ja.. so at the end dr first smpai hbs praktikal kau xbelajar apa...benda ni la yg salu terjadi kat bdk

Friday, June 2, 2017

Hantar Surat Resign

Hari ni 2 Jun 2017, aku htr surat resign dekat bos aku En Anuar Ahmad.. Ya Allah sedihnya hati masa ni sbb aku terpaksa hantar surat resign untuk jawatan kerja yg aku nak sgt.. mungkin xda rezeki untuk aku teruskan dgn kerja ni maybe, even kalau aku teruskan aku xhepi.. aku xhepi sbb gaji yg aku mntak agak demand bg aku walaupun aku rasa yg tu average untuk bdk degree.. plus kebetulan aku bdk baru yg zero knowledge dlm hospital..so sbb ni la aku terpaksa resign.. n aku terpaksa lepaskan peluang yg aku nk sgt n dh dpt pun.. even setengah org kata benda ni kecil ja tp aku xboleh.. Aku xnak lama2 benda ni jd isu yg akan dibangkitkan in long term which is sapa pun xtau kan?

So mgkin dgn resign adlah cara terbaik untuk aku bt masa skrg which aku dh xboleh menyesal dgn tindakan aku.. memang kalu aku resign pun, aku still ada bisness mee udang tok mama.. tapi aku sggup tinggal mee udang tok mama untuk org lain jaga semata2 nk bekerja dlm hospital untuk jawatan yg aku nk sgt cuba dari dulu lagi.. tp the end aku nk terus mencuba n cuba tp xboleh sbb jiwa aku dh xda kat sini bila kerja.. mana aku salu pikir yg aku ni kerja sini n demand gaji tetinggi tp zero..  .tp aku still positifkan diri sbb semua org yg baru masuk company baru mmg akan zero or atleast semizero.. kena take time untuk hadap n hadam environment baru kat sana.. tp aku dh try n keep mencuba n aku dh nk selesa pun dekat sini tapi hati aku xboleh.. HATI...aku xtau kenapa hati aku sedih kerja sini..mgkin sebab gaji yg aku demand which is aku xsangka yg aku mntk 2k tu tinggi.. sungguh benda ni bt aku give up n lemah n sedih pikir smpai terpaksa bt keputusan berhenti... sampai aku sedih sgt n menangis dekat Kak Farhana Catering Officer yg dh lama kerja sini.. aku terpaksa luah apa yg aku rasa supaya dia x slh fhm dgn keputusan aku ni.. aku harap dia fhm n xslah kan aku.. semoga ilmu yg diajarkan kat aku dihalalkan n semoga kak farhana, seri anis, kak farah (chombi) terus sukses dalam kerjaya masing2..

Ada 7hari lagi or mgkin lebih aku akan berhenti keja kat sini... sedihnyaaa xdapat sambut raya dekat sini...xdapat nak bg long term commitment kat sini.. serius even skrg pun ada offer jwatan Catering Officer dkt PPUM which is iv under kawan batch n kawan baik aku ja Linda.. tapi tu lah jauh sgt n luar dari Penang.. so maybe aku akan lupakan ja jawatan CO ni dalam hidup aku.. aku dh mls nk pikir.. semakin aku kejar peluang yg aku nak semakin susah aku nk hadap.. memang boleh aku nk ignore ja, tapi hati aku xkuat n keep overthinking yg bt aku jadi stress...

Hope that decision yg aku buat ni x melukakan atau menyakitkan hati semua org.. sungguh jauh dlm hati aku xda niat pun nk berhenti or kecewakan sesiapa especially bos aku En Anuar Ahmad.. Aku rasa bersalah sgt dgn dia.. untuk kak Azira Haccp Coordinator, mohon maaf kalau kak zira dh buat pilihan yg salah dgn recruit saya as CO baru.. benda ni luar dugaan.. even saya sendiri sedih terpaksa lepas peluang yg kak zira bg kat saya.. bukan xnak buktikan, memang nk buktikan tapi saya rasa xlayak n xhepi sebab gaji.. the main reason sy berhenti.. pasal En Burn tu sy dh lupakan pun.. biar la nk pandang hina pun aku xda kelayakan apa.. tapi ingat semua orang bermula dari bawah n dari zero..  dari situ kita nk belajar n belajar n ada kat atas..

Terima Kasih untuk peluang yg aku dapat ni kepada warga Segi Seri Sdn Bhd.. insyaAllah aku akan terus bagi full commitment as long aku masih bekerja kat sini.. even aku nk resign pun, hari yg terakhir myb akan jd hari yg sedih untuk aku..  seriuosly sgt sedih...

Aku akan cuba cari peluang yg lain.. n ni adalah pengajaran untuk aku supaya confirmkan salary dulu before masuk kerja for first day..


Friday, May 26, 2017

Missed interview di Sodexo as Catering Supervisor

Hari ni sepatutnya aku kena g interview kat Kilang Robert Bosch untuk Sodexo.. Tapi sekarang aku tgh kerja dgn Segi seri.. Baru seminggu lebih, kebetulan pula baru sminggu keja Diorg call suruh g interbiu hari jumaat(hari ni).. so aku pula keja pagi so memang aku x pergi la kita... tapi mmg nk pergi tidak sebab nk try interbiu.. kalu dpt myb aku tolak kot.. sbb skrg pun aku tgh pening dgn kerja aku skrg ni which is in dilemma nk benti keja atau x.. dh htr surat benti tapi tu la bos xterima n suruh pikir balik.. so dh balik pikir balik nk benti juga sbenarnya tp bygkan la xkan nk jumpa bos lagi bgtau sy mmg nk benti.. so aku just teruskan ja la kerja ni.. best kerja ni tapi biasa la semntra nk sesuai dgn tmpat baru kan.. tapi memang aku stressss ya amat pk mcm na nk benti.. sampai aku jd depresses pk benda ni... so skrg aku tgh bekerja mcm biasa n aku tgh try belajar job scope aku ni n buang perasaan nk benti keja tu...


Thursday, May 4, 2017

Interview Di HPP

Assalamualaikum semua.... hari ni aku nk update yg aku g interview dekat Hospital Pulau Pinang under Jabatan Dietetik dan Sajian untuk jawatan Catering Officer.. xla jauh sgt sgn rumah aku.. dalam 30 min if xjammed lah.. 

So aku memang laa prepare semua untuk interview tu.. dari segala Food safety, menu planning, GMP n HaCCP.. aku interbiu pukul 2 dkt dapur utama hpp.. smpai ja sana aku terus masuk n call interviewer aku ni yg aku dh smpai n nk pergi mana since aku tnya guard kat situ dia suh aku masuk ja.. xmembantu langsung guard ni... 


So dah smpai sana aku isi borang semua, n hbs tu diorg cita job skop c.o ni.. n xbyk tanya sgt...aku pn ehh diorg ni xnk tanya apa2 ke kat aku.. myb sbb OM dia xda kot.. nth laa...interview dia just gegitu ja n byk diorg suh aku tanya apa yg aku nk tnya which is aku pn blur masa tu..xbyk sgt aku tnya.. so dapat ke x kerja ni aku berserah pada rezeki.. kalau ada rezeki aku Alhamdulillah.. kalu xda aku teruskan kerja aku skrg ni..

Tuesday, April 11, 2017

Gembira dalam sedih

Assalamualaikum...

Bulan ni bulan yg sedih n gembira untuk aku.. hmm so aku start cita kenapa aku sedih dulu la...

Kenapa Aku Sedih??

Aku kehilangan 2 sahabat aku di dunia ni..

Nur Fatin Mohd Narzeri (3 April 2017)
Megat Ashraf Bin Megat Abdul Hajat (5 April 2017)

Kedua arwah sahabat aku ni ialah rakan sekelas (katering) aku masa aku sekolah teknik sungai petani 2.. kitorang satu kelas dari f4 n f5.. even 2 tahun ja pun belajar skali tapi kitorang rapat n mcm satu family sbb ya la sekolah kitorang mostly 95% pelajar stay asrama.. so hubungan tu automatik jadi akrab n mcm family since 2 tahun stay bersama n hanya kau n aku masa tu.. xda hubungan luar masa tu.. yg ada cuma family visit n outing yg seminggu sekali.. tu pun kalu xda xtiviti asrama.. tapi bagi kami kelas katering masa tu sgt lah berbeza dari yg lain since kami ada bengkel kami sendiri yg mana dari pagi sampai ke ptg even sampai malam pun kami akan bersama dkt bengkel tu sebagai kelas kitorang belajar, prep atau pun ada event untuk kitorang masak.. so no wonder mcm mana kitorang xrapat n mcm satu family.. susah senang bersama.. tapi kadang bergaduh sesama budak kelas tu mmg biasa..

Arwah Fatin Narzeri
Aku ingat lagi arwah Fatin seorang pengawas sekolah n ahli kadet polis which is mmg dia sgt aktif dkt sekolah.. dia nampak kasar luaran tapi lembut.. sebab aku duduk satu group table dgn dia time kelas n depan aku ja.. waktu aku dapat berita tntang kematian arwah Fatin aku mmg terkejut n terus terbayang senyuman atin.. sgt sedihh bila terbayang.. Arwah atin meninggal di tempat kemalangan pada 3 April 2017.. semoga suami atin tabah dgn kehilangan atin dan jaga anak perempuan atin dan suami yg masih kecil..

Arwah Megat Ashraf seorang yang baik, jujur aku kata memang baik.. Aku ingt lagi kata-kata arwah megat waktu last kami berjumpa waktu reunion tahun 2014.. arwah megat kata dia akan jaga gf dia bebaik kalau ada n dia tau pempuan akan respect laki kalu laki respect prempuan.. tapi waktu dkt teknik aku kurang rapat dgn megat ni tapi xla sampai xbercakap.. plus arwah bukan duduk asrama n dia outsider sbb rumah dia kat area sg petani ja.. tapi megat la antara org yg aku akan mintak tolong untuk belikan barang kalu aku perlukan apa2..
Arwah Megat juga meninggal di tempat kemalangan selang sehari kematian arwah Fatin Narzeri...

Aku memang terkejut bila dapat pula berita kematian arwah Megat selang sehari selepas arwah fatin.. which aku mcm xpercaya masa tu.. what? 2org kawan sekelas dalam masa 3 hari? After dh konfirm arwah megat memang betul kemalangan n meninggal aku mmg sedih sesangat n terus airmata aku keluar sebab aku hilang arwah atin n arwah megat... sedih sebab perasaan mcm hilang kawan yg dh jadi a part of ur family.. semua sebab  bila belajar di teknik n asrama.. bagi aku feeling belajar di sekolah asrama n sekolah biasa beza sesangat.. Asrama yg buatkan hubungan tu erat n kuat..sebab tu benda ni buat aku rasa kehilangan sangat.. InsyaAllah nanti aku nak buat entri pasal beza sekolah xberasrama n sekolah berasrama..

Untuk arwah Fatin dan Arwah Megat, aku doakan semoga kalian tenang di sana dan di tempat kan bersama org yg soleh.. Al-Fatihah..


Aku nak cerita kenapa aku gembira pula?

Sebab bulan ni kawan baik aku kahwin...

Shahira Azurin Binti Abdul Razak (23 April 2017)
Noor Alia Farhana ( 30 April 2017)

Tahniah korang sebab dh nak dirikan rumah tangga pun dgn pasangan korang.. InsyaAllah aku sampai nanti walaupun jauhh nauu..

Untuk Erin majlis dia buat dekat Subang... Erin ni kawan baik aku masa diploma dkt UiTM Penang... kotorang buk juga group sekali..soo aku kena laaa pergi ke sana..aduii jauhnya laaa dari penang nk ke sana.. nak naik flight nanti susah pula sebab dari airport sapa yg nk ambil kan? Mmg ramai member dkt sana tp tu la aku jenis xnk susahkan org kalau boleh unless mmg terpaksa.. so maybe aku akan pergi dgn member aku azah yg duk dkt penang juga.. kitorang pergi 22hb n tido sana n yes jumpa dijah yg kerja kat kl.. so we become trio.. dlm perancangan malam tu nk pusing satu kl mcm zaman belajar dulu... xsabarrnyaa... ya la dh lama xberjalan sana kan.. best tu more on dpt gather balik sesama actually..dpt lepaskan rindu n gegila memasing..

Majlis Resepsi Erin dekat Subang


30hb pula besday kawan baik aku time teknik which is alia ni lah kawan sekelas aku katering n 2tahun rezeki kitorang dapat jadi budak dorm yg sama... so dari pagi ke petang ke malam ke esok lusa tulat muka dia laaa yg aku nampak... kitorang g kelas skali, g memana semua sekali... aku bersyukur sungguh masa tu sbb dpt sahabat mcm alia ni.. tapi dia mmg lahh sgt lembut n manja.. tp mungkin aku suka buli dia kot.. Btw Aliaaa i miss u so muchh... aku rindukan zaman kita duk asrama... serius aku rasa nk menangis bila pk susah senang kita duduk asrama... lapar kenyang sedih takut bersama... i miss that moments.. rasa mcm nak patah balik pergi zaman duk asrama tu.. sungguh hati ni rasa memberontak teringat zaman asrama.. see u soon Alia...



Majlis Resepsi Alia di Pendang

Thursday, March 9, 2017

Perkara penting untuk mulakan bisnes

Perkara penting untuk mulakan bisnes dari sudut pandangan aku:

1.      Keyakinan Diri

Yakin dengan diri kita yg kita mampu untuk deal dgn apa jua masalah yg akan kita hadapi n yakin kita mampu untuk majukan bisnes kita step by step eventhough take time. Banyak org nk buka bisnes sendiri tapi takut nak hadapi masa akan datang sebab xtau sama ada bisnes akan maju atau sebaliknya. Tak semua bisnes sentiasa maju, even bisnes yg besar pun akan hadapi masalah n rugi apatah lagi yg baru nak mula. Yakin dgn diri yg kita mampu sebab kejayaan datang dgn langkah pertama.

If u have the courage to begin,
U have the courage to succeed.
Trust Yourself,
You Know More than You Think You Do,
Even when u r afraid, keep trusting.


2.      Modal

Modal memang mainkan peranan untuk org yg mula nk berbisnes sbb if modal xda or xcukup mcm mana kita nk jalankan bisnes kita. Bagi aku kalu nk mula berbisnes jgn la sesekali buat loan dgn bank or Tekun semua tu.. Kalau boleh guna la duit simpanan yg kita ada n invest duit tu untuk dijadikan modal. Sebab kalu nk buat loan memang susah sebab terikat dgn diorang setiap bulan untuk byr dkt diorang included interest lagi which is kita akan byr lebih dari nilai pinjaman kita n of course rasa terbeban. Mulakan berniaga dari kecil or dari rumah n simpan duit tu untuk kau buka bisnes yg kau nak nanti. Jangan terus nak buka bisnes besar ada café or restoran kalau duit belum cukup.. Elakkan la buat loan bank ok.

Never be afraid to stand up for yourself


3.    Set goal

Dengan adanya goal kita buat, kita akan rasa bersemangat untuk jalankan bisnes kita n makin berusaha untuk capai target yg kita nak. Bayangkan la kalu kita berbisnes tapi xda goal, goal kita cuma nak dapat duit n kaya..? Hmmm…boleh ja tapi mcm mana bisnes kita nak maju n berkembang kalu kita sendiri x set goal yg kita nak.. Set Goal ni umpama cita-cita kita..Apa yg kita nak, Apa yg kita nak Capai, Apa yg kita Impikan..Bila kita set goal kita InsyaAllah kita akan bersungguh2 dgn bisnes yg kita buat ni.

Work Hard and make your dreams come true.


4.       Cuba…Cuba…Cuba…dan Cuba…biar 1000x kau GAGAL…

Bila kita dh buka bisnes kita n repeat customer dh ada n semakin dikenali.. Cuba kembangkan bisnes kita sedikit demi sedikit dgn bawa perubahan yg baru dari segi nak attract new customer n market segment kita.. kalu sebelum ni menu kita hanya focus untuk Gen X dgn Gen Y ja..cuba kita tambahkan menu baru  yg mana kita boleh Tarik golongan Baby Boomers pula?? Or else menu kita hanya focus untuk family, why not kita cuba attract teenagers? Buat menu baru yg boleh bagi perubahan dari segi pelanggan kita untuk naikkan sales kita.. if said gagal..jgn benti or just stay dgn menu yg sedia ada…try lagi buat perubahan..buat research apa yg ptut..gagal ? Cuba lagi.. kat situ kita akan belajar dari kesalahan kita n apa yg kita kurang.. biar gagal dari kita x mencuba n xdapat apa2 knowledge..

Ingat…

When u facing failures,
It not actually failures,
It just means u tried n it did’t work out,
What Failures means?
When u QUIT.

Mistakes are proof that u r trying,
People who don’t fail in life,
Don’t inspire anyone.

5.       Never give up

Sebanyak mana pun tekanan yg kita hadapi jgn pernah mengalah n berhenti dari berbisnes unless kau memang dh dlm situasi yg amat teruk xdpt nk elak. Kalau kita nak give up semata mata masalah kecil mcm asyik loss ja, sales kurang, stok mahal, xmampu nak cover hutang, xuntung, tertekan sebab semua nk kena buat, stress dgn mulut2 manusia yg menghina n mengata.... apa pun jadi jgn pernah give up n bersabar n cuba cari penyelesaian sbb xda masalah yg xda jalan penyelesaian.. cuba minta pandangan org yg bijak berbisnes or kawan2.. Kalau kita rasa tertekan sgt, mengadu lah dengan Allah S.W.T n menangis sepuas2nya sebab org yg berbisnes rezeki kita 100% bergantung dgn Dia. Jangan pernah buat keputusan ikut emosi.

They are people who don’t even try,
They think like this,
If its in my luck I will get it..

And

Don’t make someone else opinion,
Your Destiny!

Success isn’t something given,
Its something earned.